川普擬宣布廢伊朗核協議 歐洲出面捍衛

0
82
FILE PHOTO: Iranian Foreign Minister Mohammad Javad Zarif addresses during a joint news conference with High Representative of the European Union for Foreign Affairs and Security Policy Federica Mogherini (L) after a plenary session at the United Nations building in Vienna, Austria July 14, 2015. Iran and six major world powers reached a nuclear deal on Tuesday, capping more than a decade of on-off negotiations with an agreement that could potentially transform the Middle East, and which Israel called an "historic surrender". REUTERS/Leonhard Foeger/File Photo

(綜合報導) 川普總統正在考慮終止前總統歐巴馬與伊朗達成的限制發展核武協定,外界預計,川普將在本周宣布伊朗沒有遵守核協議,屆時美國政府將宣布,這份2015年由當時總統歐巴馬、中、俄、法、德、英和伊朗在維也納簽署的「聯合全面行動方案」(JCPOA,簡稱伊朗核協議),不符合美國利益。
伊朗核協議的談判歷經多年,最終於2016年1月生效。聯合國安理會的五個常任理事國外加德國,都同意阻止德黑蘭研發核彈。作為交換,國際社會撤銷了對伊朗長達十年的制裁,數十億美刀的伊朗資金因此解凍。
但是美國總統川普長期以來一直批評歐巴馬時代達成的這項協議,並誓言就職後會廢除它。上個月,他對聯合國安理會表示這項協議是一件「令人尷尬的事」。他說:「伊核協議是美國參與的最糟糕最不公正的協定之一。」
2015年,大多數共和黨參議員推動國會通過立法,賦予他們審核並監督這項協議執行的特權。這包括要求總統每90天向國會報告一次伊朗是否正在遵守這項協議,以及協議對於國家安全利益是否至關重要。
美國的盟友們對於美國總統拒絕認可的前景感到擔憂。面對川普政府很可能會廢除伊朗核協議,英國、法國等其它國家呼籲美國不要廢除這項協議,並將集結捍衛。

責任編輯︰JUSTIN LIN

Share from http://today-america.com
ARTICLE BOTTOM AD

LEAVE A REPLY